«UNDAC» نام اختصاری سیستمی در زیر مجموعه اوچاست که برای هماهنگی و ارزیابی پاسخ به سوانح از سوی سازمان ملل متحد در سال 1993 میلادی ایجاد شده است. این سیستم طوری طراحی شده تا به سازمان ملل و دولت های آسیب دیده در سطح ملی و یا در محل وقوع حادثه با هماهنگی کمک های بین المللی یاری رساند. تیم های اونداک در مدتی کوتاه بین 12 تا 48 ساعت پس از وقوع سوانح در هر نقطه از جهان اعزام می شوند. اعزام این تیم ها به صورت رایگان و با درخواست هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل و یا کشور سانحه دیده صورت می گیرد. مأموریت های محوری اونداک در حوزه های ارزیابی، هماهنگی، مدیریت اطلاعات و پاسخگویی در سوانح است. تیم اونداک در پاسخ به زلزله در محل حادثه مستقر شده و مرکز هماهنگی عملیات در محل (OSSOC) را راه اندازی و ورود و خروج و برنامه عملیات تیم های جستجو ونجات شهری (USAR)را تسریع و تسهیل می نماید. این سیستم در قطعنامه شماره 150/ 57 مجمع عمومی سازمان ملل متحد در دسامبر 2002 به تصویب رسیده و بر نقش آن در تقویت و کارایی هماهنگی های بین المللی و محلی گروه های جستجو ونجات شهری تأکید شده است.
روش کاری کارکنان و مدیران عملیاتی در این سیستم روش استاندارد هماهنگی، ارزیابی و مدیریت اطلاعات براساس دستورالعمل های موجود و تجارب بدست آمده از 230 مأموریت در 100 کشور جهان است. عضویت در این سیستم بین المللی مزایای گوناگونی دارد که از آن میان می توان به دستیابی به آخرین تحولات در تجهیزات و فناری، ظرفیت سازی و اصلاح روش ها براساس استانداردهای بین المللی، مشارکت در مأموریت های اضطراری در خارج از کشور و افزایش توان مقابله و آمادگی و عضویت در شبکه بین المللی و امکان تسهیل هماهنگی و همکاری در شرایط وقوع سوانح در کشور را می توان نام برد.
اینساراگ یا گروه مشورتی بین المللی جستجو و نجات نیز شبکه ای از کشورهای تأثیرپذیر از بلایا و کشورها و سازمان های پاسخ دهنده در بحران است که وظیفه جستجو و نجات شهری از سازه های فروریخته و هماهنگی عملیاتی در محل را برعهده دارند. اینساراگ در سال 1988 و به ابتکار عمل تیم های جستجو ونجات بین المللی فعال در زلزله ارمنستان بوجود آمد. سازمان ملل متحد برای تسهیل مشارکت و هماهنگی بین المللی به عنوان دبیرخانه اینساراگ تعیین گردید. بخش پشتیبانی هماهنگی میدانی در واحد خدمات اضطراری دفتر هماهنگی امور انسان دوستانه نیز وظایف دبیرخانه را اجرا می نماید. از وظایف گروه مشورتی بین المللی جستجو و نجات می توان به تقویت اثربخشی فعالیت های آمادگی و پاسخ در جهت نجات جان انسان ها و کاهش آلام و تاثیرات ناخواسته، بهبود همکاری بین تیم های جستجو و نجات شهری، افزایش آمادگی کشورهای سانحه خیز در امر جستجو و نجات، ظرفیت سازی و توسعه روش ها بر مبنای استاندارد موجود، تدوین دستورالعمل بهترین عملیات جستجو نجات شهری و تقویت همکاری بین سازمانی در فاز مقابله اشاره نمود. هر کشور عضو سازمان ملل متحد با ارسال درخواست عضویت و معرفی نقطه تماس ملی به عنوان رابط بین گروه می تواند به عضویت این گروه درآید. اعضای اینساراگ بخشی از شبکه جهانی مشارکت و انتقال دانش در زمینه عملیات نجات در آوار و هماهنگی عملیات میدانی هستند که برای شرکت در جلسات سالانه منطقه ای و شرکت در گروه های کاری انتقال تجارب از آنها دعوت به عمل می آید. دسترسی به ابزار اطلاعاتی و مشارکت دانش اینساراگ، دسترسی به وب سایت مرکز هماهنگی عملیات در محل، سیستم جهانی اخطار و هماهنگی بلایا برخی از مزایای عضویت در اینساراگ می باشد. ارزیابی خسارات و نیازها، تعیین و اولویت بندی نیازها، تسهیل اعزام به محل و راه اندازی مرکز دریافت منابع و ورود و خروج تیم ها در هماهنگی با کشور سانحه دیده از مسئولیت های اینساراگ است. تأسیس شبکه جهانی از سازمان های جستجو و نجات در سه منطقه آفریقا- اروپا - خاورمیانه، آمریکا و آسیا- اقیانوسیه، تدوین راهنمای عملیات جستجو و نجان بین المللی، تدوین سیستم هماهنگی عملیات میدانی، تسهیل ورود و خروج تیم های جستجو و نجات شهری، ایجاد مرکز هماهنگی عملیات در محل و ایجاد مرکز پایش داده بر روی اینترنت و ظرفیت سازی و اصلاح روش ها و طرح های ملی از جمله دستاوردهای اینساراگ است.
در حال حاضر بسیاری از کشورهای منطقه از جمله ترکیه، امارات، لبنان، مصر و عربستان سعودی به عضویت UNDAC و اینساراگ درآمده اند. عضویت ج. ا. ایران نیز در این دو سیستم ارزیابی و هماهنگی سوانح سازمان ملل متحد (UNDAC ) و گروه مشاوره جستجو و نجات بین المللی (INSARAG ) از سوی سازمان مدیریت بحران کشور پیگیری می شود.
نظر خود را اضافه کنید.
ارسال نظر به عنوان مهمان