امروز : سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۰۷:۰۸
فارس گلستان بررسی می‌کند

۶ روز مفقودی جسد در سیل گلستان/ اهمال کاری در امدادرسانی یا کمبود امکانات هلال احمر/ ورود دستگاه قضایی به پرونده سیل گلستان

6 روز است که جسد پدر خانواده سه‌نفره‌ای که در سیل گلستان دچار حادثه شدند در گل و لای سیلاب سهمگین مفقود است و با وجود کشف جسد مادر و فرزند سه ساله این خانواده، تا کنون اثری از جسد پدر خانواده کشف نشده است.
6 روز مفقودی جسد در سیل گلستان/ اهمال کاری در امدادرسانی یا کمبود امکانات هلال احمر/ ورود دستگاه قضایی به پرونده سیل گلستان
جمعه | ۱۳۹۶/۰۵/۲۷ - ۱۸:۲۵ |
کد خبر : ۶۹ |
سوانح طبیعی

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، شامگاه پنجشنبه گذشته برای مردم شرق استان گلستان شبی سخت و برای امدادگران و مسوولان استانی ساعت‌های غم‌بار و پر استرسی بود.

بارش‌های رگباری و نقطه‌ای در استان گلستان که باعث بروز سیلاب‌های شدید در نقاط مختلف به ویژه در بستر رودخانه‌ها و مناطق سیل‌گیر استان گلستان شد که بر اثر وقوع این سیلاب خودروی خانواده سه‌ نفره همراه سرنشینان آن گرفتار سیل شده و هر سه نفر جان خود را از دست دادند.

گرفتار شدن آنها در سیلاب از یک سو و مفقود شدن خودرو به همراه هر سه نفر از سوی دیگر بر غم‌انگیز بودن و عمق حادثه افزود و باعث شد تیم‌های امدادی با تمام توان وارد صحنه شده و عملیات امداد و نجات و جست‌وجو را آغاز کنند.

در ساعت‌های نخست، لاشه خودروی این خانواده کشف شد و بعد از گذشت چند ساعت پیکر مادر این خانوده در چند صد متری محل کشف خودرو توسط امدادگران جمعیت هلال احمر استان کشف شد.

ساعت‌ها و دقایق با استرس زیاد و به سرعت می‌گذشت زیرا در کنار اینکه هنوز پیکر دو عضو دیگر این خانواده پیدا نشده بود، کارشناسان هواشناسی خبر از ورود سامانه بارشی جدید به منطقه را دادند که باعث به وجود آمدن سیلاب در نقاط مختلف شد.

استرس، وجود گل و لای با غلظت زیاد و بارش باران و احتمال وقوع سیلاب‌های ناگهانی دیگر کار را برای امدادگران سخت و سخت‌تر می‌کرد.

در کنار تمامی این نگرانی‌ها، موضوع دیگر که به یک دغدغه مهم برای مسوولان و دستگاه‌های امدادرسان تبدیل شده بود، حضور مردم محلی و مسافران در منطقه بود که برای تهیه تصاویر و در برخی اوقات برای گذراندن ساعات استراحت و تفریح در منطقه حاضر شده بودند و هر لحظه امکان وقوع یک فاجعه را افزایش می‌داد.

تجربه سیل سال‌های گذشته در استان گلستان باعث شده بود نگرانی و اضطراب مسوولان بیشتر شود که این موضوع و حوادث دیگر همانند مرگ یک جوان در شهرستان گنبدکاووس به دلیل وزش باد شدید و پرت شدن این جوان از سقف دامداری، آبگرفتگی معابر، ورود خسارت به مزارع کشاورزی و منازل مسکونی روستایی باعث شد تا جلسه اضطراری شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان با سرعت تشکیل شده و تصمیمات لازم اتخاذ شود.

*ورود سپاه و ارتش و کشف دومی جسد مفقود شده در سیل

پس از گذشت دو روز از وقوع حادثه و مفقود شدن اعضای خانواده سه نفره در سیل، با ورود ارتش و سپاه به عملیات جست‌وجو، پیکر فرزند خردسال سه ساله این خانواده کشف شد و تاکنون جسد پدر خانواده لا به لای گل و لای ناشی از وقوع سیل مفقود است.

اما در بررسی خسارت‌های وارد شده به زیرساخت‌ها، منازل و زمین‌های کشاورزی، اظهارات مسوولان استان گلستان جای تامل دارد.

معاون راهداری اداره‌کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گلستان گفت: بر اثر وقوع سیلاب که در 19 و 20 مردادماه جاری در استان گلستان رخ داد حدود 74 روستا در این استان دچار خسران شد.

عادل مصدقی اعلام کرد: 300 کیلومتر از جاده‌های استان گلستان بر اثر سیلاب دچار خسارت شد و آسیب‌های جدی در دهنه زرین‌گل و دهنه محمدآباد شهرستان علی‌آبادکتول رخ داد.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان گلستان گفت: بر اثر سیلابی که در استان گلستان اتفاق افتاد متاسفانه تاکنون به 461 واحد مسکونی خسارت وارد شد.

ولی‌الله زمانی‌نژاد گفت: بیشترین خساراتی که بر اثر سیلاب اخیر در سطح استان گلستان رخ داد در شهرستان‌های آزادشهر، رامیان، علی‌آبادکتول، کلاله، مینودشت و گالیکش بود.

زمانی‌نژاد با بیان اینکه 22 روستای استان گلستان بر اثر سیلاب دچار خسارت شدند، ابراز کرد: مجموع خسارات معابر روستایی در استان گلستان حدود 14 میلیارد تومان درنظر گرفتیم که در این زمینه پیگیری‌‌‌‌‌‌‌‌های لازم را انجام می‌دهیم تا اعتبارات تخصیص داده شود.

*تناقض آماری و اعلام 144 میلیارد تومان خسارت به گلستان بر اثر سیل

اما در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان که با حضور محمدباقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌روزی برگزار شد، رضا مروتی جانشین شورای هماهنگی مدیریت بحران مجموع خسارات وارده به استان گلستان در اثر وقوع سیل اخیر را 144 میلیارد تومان برآورد کرد که محمدباقر نوبخت در بازدید از مناطق سیل زده اعلام کرد از این میزان خسارت 120 میلیارد تومان مربوط به بناها و زیرساخت‌هاست و به زودی بخشی از آن به استان تزریق خواهد شد.

نوبخت همچنین در این بازدید بیان کرد: در خصوص اعتبارات خسارات سیل در گلستان طی سال جاری در جلسه هیات دولت تصمیم‌گیری خواهد شد.

در کنار تناقض‌های آماری و ارائه وعده‌هایی که در گذشته نیز برای جبران خسارات سیل به زیرساخت‌ها، اراضی کشاورزی و منازل مسکونی مردم داده و بر اساس اظهارات رضا مروتی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گلستان در جلسه شورای هماهنگی خسارات سیل امروز انباشتی از عدم جبران خسارت سیل‌های گذشته است، اما این حادثه ابعاد دیگری هم دارد ابعادی که باعث شده تا مسئولان مختلف کشوری برای بازدید از مناطق سیل زده به استان گلستان سفر کنند.

روند بازدیدها و ابعاد گوناگون حادثه سیل و خسارت‌های وارد شده باعث شد تا نماینده مقام معظم رهبری در جمعیت هلال احمر برای بازدید از این مناطق به استان گلستان سفر کند.

در ادامه این بازدیدها حتی رئیس‌کل دادگستری استان گلستان وارد ماجرا شده و پس از بازدید از مناطق سیل زده موضع صریح و انتقادی خود از روند امدادرسانی در این حادثه را اعلام کند.

در بخشی از موضع‌گیری صریح رئیس کل دادگستری استان گلستان که از طریق پایگاه اطلاع‌رسانی روابط عمومی دادگستری کل استان منعکس شد آمده است، رئیس کل دادگستری گلستان از روند جستجوی پیکر مفقود حادثه سیل هم انتقاد کرد و گفت: بازدید میدانی ما حاکی از آن است که تجهیزات و نیروهای متخصص در این بخش به کارگیری نشده و همین امر نیز یافتن پیکر یکی از سه جان باخته این حادثه را طولانی کرده است.

*انتقاد صریح رئیس کل دادگستری گلستان به روند امدادرسانی

به طور قطع وجود احساس مسئولیت، دغدغه امدادرسانی و کمک به هم‌نوع و در اختیار داشتن امکانات از ملزومات اساسی و مهم برای اجرای عملیات امدادی و جست‌وجو در حوادث غیرمترقبه است.

حضور سریع نیروهای هلال احمر در محل وقوع حادثه و حضور میدانی معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان نشان از وجود احساس مسئولیت و دغدغه مسوولان امدادی استان گلستان دارد اما مشاهدات و حتی اظهارات مسوولان هلال احمر و حتی امدادگرانی که در حوادث مختلف تا پای جان تلاش می‌کنند حاکی از کمبود امکانات امدادی در جمعیت هلال احمر استان گلستان دارد.

در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان که با حضور محمدباقر نوبخت برگزار شد، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان گلستان بر این نکته تاکید داشته و حتی وجود بالگرد تمام وقت و اختصاصی برای استان را یکی از موضوعات مهم و اساسی دانست که تنها 15 روز این بالگرد به استان پر حادثه گلستان اختصاص دارد.

نبود رادار هواشناسی مناسب برای استان گلستان به منظور پیش‌بینی بارش‌های نقطه‌ای در استان یکی دیگر از دغدغه‌های مدیرکل هواشناسی استان گلستان بود که در این جلسه عنوان شد.

اما چه نکاتی وجود دارد و چه مسائلی را رئیس کل دادگستری استان گلستان در بازدید از منطقه مشاهده کرده و یا گزارشات مستندی به دست وی رسیده که وی را بر آن داشت به نقد صریح به روند امدادرسانی بپردازد، نقدی که بر روند امدادرسانی و مدیریت حادثه در معدن زمستان‌ یورت آزادشهر نیز توسط بسیاری از کارشناسان بیان شد.

همچنین رئیس کل دادگستری استان گلستان در اظهار نظر خود بر این نکته نیز تاکید داشت که بیشتر نیروهای در حال جستجو، افراد عادی هستند که با تجهیزاتی مانند بیل و کلنگ در حال یافتن پیکر سومین جان باخته سیل هفته گذشته هستند.

به طور قطع این نکته بر همگان آشکار است که استان گلستان یکی از استان‌های پرحادثه‌ای است که سال‌های سال بخصوص از وقوع سیلاب‌های مختلف آسیب‌های فراوانی دیده و لازم است مدیران و مسئولان دولتی اقدامات اساسی و عاجلی را برای پیشگیری از وقوع چنین حوادثی را به اجرا بگذارند و به وعده‌هایی که برای جبران خسارت می‌دهند عمل کنند و وعده‌ها را تنها برای ایام تبلیغات و انتخابات ندانند.

به طور قطع ورود دستگاه قضایی و دیگر دستگاه‌های نظارتی باعث می‌شود تا همه مسوولان و کارکنانی که هر نوع مسوولیتی در چنین حوادثی دارند با کمترین کوتاهی در اجرای مسوولیت گام بردارند.

برچسب ها :

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر به عنوان مهمان

0 محدودیت حروف
متن شما باید بیشتر از 10 حرف باشد
  • اولین نظر را شما بدهید

اخبار سوانح بین الملل

اخبار کلانشهر تهران

مدیریت بحران و حوادث

بحران آب و محیط زیست

اخبار سوانح

آخرین اخبار زلزله