امروز : جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۰۱:۵۷
تلخ کامی روایت کشاورزان؛

تشنگی مزارع در پُر باران ترین استان کشور

زمین در تب بی آبی و خشکسالی می سوزد، سالهاست که بحران خشکسالی سایه افکنده و از هر جایی فریاد عطش شنیده می شود، کاهش نزولات جوی امسال بسیار چشمگیر بود تا جایی که از مدتها قبل از رسیدن تابستان هشدار بی آبی داده شد.
تشنگی مزارع در پُر باران ترین استان کشور
پنج شنبه | ۱۴۰۰/۰۳/۲۰ - ۱۱:۳۹ |
کد خبر : ۲۱۵ |
بحران آب
استان لرستان پس از حوضه آبریز دریای خزر یکی از پرباران ترین استانهای کشور بوده اما این روزها به‌شدت با بحران کم آبی روبه‌رو است.

به گزارش سفیرافلاک، زمین در تب بی آبی و خشکسالی می سوزد، سالهاست که بحران خشکسالی سایه افکنده و از هر جایی فریاد عطش شنیده می شود، کاهش نزولات جوی امسال بسیار چشمگیر بود تا جایی که از مدتها قبل از رسیدن تابستان هشدار بی آبی داده شد.

کاهش بارندگی ها ازیک سو و مصرف بی رویه و برداشت های غیر مجاز از آب های زیر زمینی از سوی دیگر سبب شد تا امروز زمین تشنه در حسرت قطره های آب، نفس بکشد و بحران خشکسالی را بار دیگر تجربه نماید.

هوا گرم شده، اما به جای صدای رودهای خروشان، ناله ای ضعیف از باریکه ای آب شنیده می شود تا بگوید بخش اعظمی از رودخانه ها و چشمه ها خشک شده و یا کم آب شده اند.

کام تشنه زمین

تنها بارش رحمت الهی است که می تواند مرهم زخم های زمینی باشد که از بی آبی رنجور شده است، با نگاهی به دشت ها و ترک های زمین می توان گفت که خشکسالی، زمین را بلعیده و کام خشک زمین بیشتر از همیشه تشنه برای سیراب شدن است.

در این روزهای گرم دیگر رمقی برای زمین باقی نمانده، نبض زمین در بی آبی کُند شده و جرعه ای آب می تواند کام زمین را تَر کند تا جانی دوباره بگیرد و طراوت و شادابی را هدیه دهد.

اگرچه مهمترین مشکلات در پی بحران خشکسالی، بی آبی است اما کاهش تولیدات کشاورزی، پدیده ریزگردها، حریق در مراتع و جنگل از دیگر پیامدهای این بحران است که می تواند مشکلات عدیده ای را ایجاد نماید.

وقتی این روزها قد و قواره سدها مشاهده می شود نسبت به کم آبی که دارند، قابل قیاس نیست چرا که حجم قابل توجهی از سدها خالیست.

تهیه بذر، چالشی در پدیده خشکسالی

جواد صالحیان معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: خشکسالی سبب خسارت در بخش های مختلف کشاورزی شده به طوری که کمبود بارشها سبب شده تا در کشت دیم خسارت های بسیار زیادی وارد شود و بخشی از کشت های دیم در استان قابل برداشت نیست.

وی  افزود: با توجه به اینکه بیش از ۷۰ درصد گندم در پلدختر برداشت شده اما به دلیل خشکسالی امسال تاکنون پنج هزار تن گندم تولید شده که حدود ۳۰ درصد تولیدی پارسال است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: بیشترین خسارت به اراضی گندم دیم است که پیش بینی می شود از ۱۹۵ هزار هکتار گندم دیم در استان حداکثر ۵۰ هزار تن تولید گندم صورت گیرد که در مقایسه با سال قبل کاهش داشته است.

تهیه ۲۰ تن بذر در لرستان

صالحیان تهیه بذر را یکی از مشکلات خشکسالی برشمرد و گفت: تهیه بذر خصوصا در مناطق معتدل و سرد مشکل است، نیاز استان به بذر ۴۰ هزار تن می باشد به طوری که طبق برنامه ای که از سوی سازمان جهاد کشاورزی در نظر گرفته شده قرار شد که ۴۵ درصد بذر دیم و ۶۵ درصد آبی تهیه شود.

وی بیان کرد: تلاش می شود تا حدود ۲۰ هزار تن بذر تهیه شود تا مشکل خاصی در این راستا رخ ندهد اما در مجموع ۱۸ استان کشور با مشکل تهیه بذر به دلیل خشکسالی مواجه هستند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به بذر خود مصرفی افزود: در صورت عدم همکاری کشاورزان در راستای نگهداری بذر خود مصرفی از تولید، قطعا در پاییز با کمبود بذر جهت کشت مواجه خواهیم شد که لازم است این مهم مد نظر کشاورزان باشد.

خسارت ۴ هزار میلیاردی به کشاورزی لرستان

اسفندیار حسنی مقدم رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: طی ۱۰۰ سال گذشته چنین پدیده خشکسالی در استان نداشتیم و طی برآوردهای انجام شده توسط ستاد خشکسالی که به این منظور تشکیل شده است حدود چهار هزار  و ۴۰۰ میلیارد تومان به کشاورزی استان لرستان خسارت وارد شده است.

وی افزود: خشکسالی اصلی‌ترین چالش بخش کشاورزی کشور و استان است که لازم است کشاورزان ذخیره سازی علوفه را مد نظر داشته باشند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: در همین راستا کشت محصولات آبدوست در مناطق بالادست محدود شده است تا آب به مناطق پایین دست برسد، همچنین به منظور جلوگیری از ضرر و زیان عشایر خرید دام مازاد عشایر و ذخیره سازی گوشت آن در دستور کار قرار دارد.

حسنی مقدم بیان کرد: اصلی‌ترین رسالت جهاد کشاورزی تامین امنیت و سلامت غذایی است لذا با توجه به خشکسالی خرید بذر مادری، تأمین نقدینگی خرید بذر از اولویت‌های کاری سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان است.

کاهش سطح آب های زیرزمینی

داریوش حسن نژاد مدیر عامل شرکت آب منطقه ای لرستان به خبرنگار سفیرافلاک گفت: متوسط بارش استان از مهر تا اردیبهشت سال آبی جاری  ۳۴۴ میلیمتر بوده که نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته ۴۳ درصد و نسبت به متوسط دوره آماری ۳۹ درصد کاهش داشته است.

وی افزود: همچنین حجم رواناب در رودخانه های اصلی استان در اردیبهشت ماه نسبت به دوره مشابه سال گذشته به طور متوسط ۵۴ درصد کاهش داشته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به وضعیت سطح آب زیرزمینی عنوان کرد: سطح آب زیرزمینی استان در اردیبهشت ماه حدود ۲٫۱ متر افت داشته است که معادل حجمی حدود ۸۴ میلیون متر مکعب می باشد که نسبت به سال گذشته حدود ۲۰۰ درصد کاهش را نشان می دهد.

حسن نژاد با بیان کاهش ۶۰ درصدی دبی چشمه ها یادآور شد: از ۲۰ سال گذشته تا منتهی به پایان سال آبی ۹۸-۹۹ به طور متوسط حدود دو متر با حجمی حدود ۹۰ میلیون مترمکعب و سالانه حدود ۱۰ سانتی متر با حجمی حدود پنج میلیون متر مکعب آبخوان های آبرفتی افت داشته اند.

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر به عنوان مهمان

0 محدودیت حروف
متن شما باید بیشتر از 10 حرف باشد
  • اولین نظر را شما بدهید

اخبار سوانح بین الملل

اخبار کلانشهر تهران

مدیریت بحران و حوادث

بحران آب و محیط زیست

اخبار سوانح

آخرین اخبار زلزله